Geopol П'ятниця, 26.04.2024, 16:51
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Відвідувачі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Лічильник країн
Free counters!

Гороскоп
Loading...

Головна » 2012 » Липень » 19 » У Хусті відкрили пам’ятник українському мислителю, поету, художнику і просвітителю– Тарасу Григоровичу Шевченку
11:37
У Хусті відкрили пам’ятник українському мислителю, поету, художнику і просвітителю– Тарасу Григоровичу Шевченку
27 червня 2012

Пісні на слова великого Кобзаря перепліталися з козацькими маршами і гомоном людей, що прийшли на це свято. І ось вона, урочиста мить. Звучать мелодії, до підніжжя спадають білі шати, і людям відкривається енергійна постать молодого Тараса Шевченка.

Гучними оплесками супроводжували присутні історичний момент- зняття полотнища з пам’ятника Шевченку, що прикривало скульптуру. Після цього його освятили та поклали квіти до підніжжя.

Зазначимо, що цей чудовий подарунок створено завдяки меценатській підтримці Міністра надзвичайних ситуацій України Віктора Балоги.

Пам’ятник із бронзи висотою 3,7 метра розмістили на території Хустської районної ради. Відтак, столиця Карпатської України має ще одну гордість для пишання.

На важливу подію прибули представники обласної, районної та міської влади, працівники культури, педагоги, звичайно ж, жителі міста та району.

Виступаючи на урочистостях голова Закарпатської обласної ради Іван Балога, голова Хустської районної ради Василь Губаль, міський голова Володимир Кащук, автор ідеї створення пам’ятника Ігор Гречаник, керівник спілки письменників Закарпаття Василь Густі говорили про велич генія, який всією своєю творчістю, своїм життям показав усьому світу незламність духу українців, прагнення нашого народу до волі.

-В історії кожної нації є найвеличніша постать, яка уособлює дух, славу, одвічні прагнення свого народу. Для України та Закарпаття, зокрема, саме таким є Тарас Григорович Шевченко. Його пророче полум’яне слово супроводжує кожного з нас через все життя. Слово Кобзаря є невичерпним джерелом духовності та національної свідомості. Його слово вічне, а слава про нього живе завжди. Тому в цей урочистий та святковий день за такий прекрасний подарунок хочу висловити глибоку вдячність Міністру надзвичайних ситуацій України Віктору Балозі, голові обласної ради Івану Балозі, депутату обласної ради Павлу Балозі та всім тим людям, які доклали значних зусиль для відкриття в місті над Тисою цього пам’ятника. Особлива подяка автору ідеї Ігорю Гречанику, якому вдалось якнайкраще втілити свою творчу мрію в реальність,- відмітив у виступі голова районної ради Василь Губаль.

Автором ідеї втілення образа Шевченка як духовного Пророка, що заклав основи пробудження самосвідомості українців як нації- є відомий і надзвичайно талановитий скульптор Ігор Гречаник, який каже, що Тарас Шевченко є тією постаттю, що дав українському народові Книгу, що сприяла укріпленню національного самовизначення, самоідентифікації та прагнення до свободи і незалежності. Основна праця його життя – Кобзар, тому акцент в пам’ятнику зроблений саме на книзі Кобзар, яку Шевченко дає людям як свій духовний заповіт.

Шевченко тут зображений молодим – в тому віці, коли він почав створення Кобзаря. Окриленість, натхненність молодого поета, художника Шевченка підкреслює символічне крило на другому плані. Зі зворотного боку крило виглядає як дерево української долі – верба, з корінням, що підкреслює зв’язок поета з рідною землею, яка надає йому силу і натхнення.

Тож, відтепер жителі та гості міста можуть прийти на відверту розмову з Кобзарем, відчути велич його духа та просто вшанувати його талант, який ми цінуватимемо завжди.


http://khust-rajrada.gov.ua
Переглядів: 4285 | Додав: geopol | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Перекладач

Пошук

Форма входу

Погода

Myradio

Курс валют

Друзі сайту
Український стиль: Прикольні патріотичні футболки :: вишиванки :: подарункиРозважально-інформаційні портали населених пунктів України Інспекція держархбудконтролюГромадський сайт Каталог українських сайтівОфіційний веб-сайт Хустської міської ради

Календар

Архів записів

Copyright Geopol © 2024